«Η Αθήνα του Όθωνα» είναι μία διαδραστική εμπειρία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με σκοπό την προβολή μιας καθοριστικής περιόδου της ιστορίας του ελληνικού κράτους μέσω διαδραστικών αφηγήσεων και τρισδιάστατου ήχου στο πλαίσιο ενός κόσμου ιστορίας (story world).
Η βασιλεία του Όθωνα σημαδεύτηκε από την απόρριψη του οθωμανικού παρελθόντος προς όφελος δυτικοευρωπαϊκών αντιλήψεων, νοοτροπιών και πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα μεταμορφώθηκε από οθωμανική κωμόπολη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, και επενδύθηκε με ιδεολογικές και συμβολικές αναφορές που καθόρισαν την εξέλιξή της μέχρι τον 20ό αιώνα.
«Η Αθήνα του Όθωνα» παρουσιάζει τα αντιπροσωπευτικότερα μνημεία της περιόδου 1833-1862 και αποσκοπεί στη διασύνδεση του αστικού χώρου με τις εμπειρίες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους και της βασιλείας, παρουσιάζοντας, μέσα από αυτές, τις συνθήκες και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Αφετηρία της διαδρομής είναι η πρώτη βασιλική κατοικία στην πλατεία Κλαυθμώνος (σημερινό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών), και σημείο τερματισμού τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Πανεπιστημίου. Σημαντικούς ενδιάμεσους σταθμούς θα αποτελέσουν η πλατεία Καρύτση, η Αγία Ειρήνη, το Μοναστηράκι, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Καπνικαρέα, η πλατεία Μητροπόλεως, η οδός Ερμού, η είσοδος του Εθνικού Κήπου, το Σύνταγμα, το Οφθαλμιατρείο και η οικία Ράλλη.
Μέσα από τα επιλεγμένα μνημεία και τοπόσημα, και ιδιαίτερα μέσα από τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτά και των αντίστοιχων ηχητικών περιβαλλόντων, θα αναδειχθούν οι παράγοντες που επηρέασαν την πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης, οι σχέσεις γηγενών και ξένων, η εκκλησιαστική και εκπαιδευτική πολιτική της Αντιβασιλείας, η κοινωνική και εμπορική ζωή της περιόδου, η στάση του κράτους απέναντι στα κλασικά και τα βυζαντινά μνημεία, η δράση του βασιλικού ζεύγους, η περιβαλλοντική ιστορία της πρωτεύουσας και η καθημερινή ζωή των Αθηναίων.