Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων και μεθοδολογίας για τη δημιουργία και παρουσίαση διαδραστικού περιεχομένου για επισκέπτες χώρων πολιτισμού, με έμφαση σε παραδοσιακούς οικισμούς, μέσω της υιοθέτησης της καινοτόμου μεθοδολογίας της ανακατασκευής εμπειρίας (experience reconstruction) και τη χρήση τεχνολογιών αιχμής -ειδικά τρισδιάστατου ήχου.
Για την υλοποίηση των Απόηχων συμπράττουν το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR και η Rabbeats, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μουσικής παραγωγής και του audio post production για τη διαφήμιση.
Ε.Κ. Αθηνά
Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) είναι ένα από τα Ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά», το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το ΙΕΛ είναι ένας ηγετικός ερευνητικός και αναπτυξιακός οργανισμός και κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της Γλωσσικής και Πολιτιστικής Τεχνολογίας. Οι δραστηριότητές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από τη γλωσσολογική ανάλυση μέχρι την επεξεργασία σημάτων.
Οι κύριοι ερευνητικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται είναι:
- Ψηφιακές Πολιτιστικές Συλλογές
- Ψηφιακή Αρχαιολογία
- Μουσειακή Τεχνολογία
- Πολιτισμική Πληροφορική
- Μελέτη και Χαρακτηρισμός Υλικών
- Αναλυτικές και Υπολογιστικές Μέθοδοι Μέτρησης
- Δημιουργία Πολιτιστικού Περιεχομένου και Αρχείων/Αποθετηρίων
- Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση Αντικειμένων και Χώρων
- Γλωσσική Ανάπτυξη και Αξιολόγηση
- Επεξεργασία Ενσώματης Γλώσσας
- Επεξεργασία Πολύγλωσσου Περιεχομένου
- Επεξεργασία Πολυμέσων
- Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας
- Τεχνολογία Φωνής και Μουσικής
- Τεχνολογίες Νοηματικής Γλώσσας
- Τεχνολογικά Υποβοηθούμενη Γλωσσική Εκμάθηση
Το ΙΕΛ έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε περισσότερα από 150 εθνικά, περιφερειακά και ευρωπαϊκά έργα Ε&Α και έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα των έργων αυτών είναι τα παρακάτω: OpenAIRE, OpenAIRE2020, Emotive, WhoLoDancE, CHESS, EFG1914, eCultValue, DYAS /DARIAH-GR, 3DIcons, ARIADNE, ARIADNEplus, CARARE, SEADDA, COSCH, PRESIOUS, 3DOR Ψηφιοποίηση και ανάδειξη του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου, ΑΠΤΟΣ, myEleusis, ProsEleusis, AtticPOT, ARENA, Mythotopia, Voeska, Διαδραστικές Πολυμεσικές Εφαρμογές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και Infokiosks στην πόλη της Άρτας, Ηλεκτρονικός Θησαυρός Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ναυτίλος, CanTi, ΕΥΡΥΝΟΜΗ, GameIt, CORECT κ.ά. Η δραστηριότητα αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής και εθνικής προσπάθειας με στόχο την ψηφιοποίηση, τη συμβολή στον ψηφιακό πολιτισμό και την ευρεία διάθεση σημαντικού όγκου ελληνικού πολιτιστικού περιεχομένου μέσα από ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες.
Το ΙΕΛ έχει επίσης σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα, όπως τεκμηριώνουν τα επιτεύγματά του. Το ΙΕΛ έχει μεγάλη εμπειρία σε όλα τα στάδια ψηφιοποίησης, δηλαδή τον σχεδιασμό των διαδικασιών, την καταλογογράφηση και την επιλογή του υλικού προς ψηφιοποίηση, προπαρασκευαστικές εργασίες, τη διαχείριση των πρωτοτύπων, την 2D & 3D ψηφιοποίηση, την αποθήκευση καθώς και τα θέματα σημασιολογικού ιστού όπως είναι ο προσδιορισμός μεταδεδομένων και προτυποποίησης και ο έλεγχος των διαδικασιών τεκμηρίωσης και υλοποίησης των διαδικτυακών συλλογών. Επιπλέον, έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα ψηφιακών πολιτιστικών αποθετηρίων, εικονικών εκθέσεων και μουσείων, αλλά και σοβαρών παιγνίων (serious games) προσανατολισμένων στον χώρο του πολιτισμού και αποσκοπώντας στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το πολιτιστικό απόθεμα. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική θέση κατέχει ο εκπαιδευτικός ρόλος σε πολλές από τις εφαρμογές που αναπτύσσει το ΙΕΛ, στοχεύοντας στην αξιοποίησή τους από τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα.
Τέλος, σημαντική θέση στη λίστα των ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΙΕΛ κατέχει ένα εργαλείο συγγραφής ιστοριών, χρήσιμο σε αρχαιολόγους, ξεναγούς και επιμελητές μουσείων για τη δημιουργία ψηφιακών αφηγήσεων (digital storytelling) σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Η ανάπτυξη και πρώτη αξιολόγησή του έγινε στην αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και στο ανοικτό μουσείο Cite de l’espace της Γαλλίας. Ακολούθως, υιοθετήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικών δράσεων από το Stedelijk Museum Amsterdam, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον αρχαιολογικό χώρο του Τσαταλχογιούκ (Çatalhöyük), της Ελευσίνας και το Hunterian Museum.
Το ΙΕΛ αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και φοιτητές που επιθυμούν να εργαστούν στο πεδίο σύγκλισης της γλωσσολογίας, της γνωσιακής επιστήμης και της πληροφορικής, αλλά και για ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα γλώσσας και πληροφορικής. Η εμπειρία των ερευνητών του, η στενή του σχέση με ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού και ο αναπτυξιακός του προσανατολισμός αποτελούν τα συστατικά που συνθέτουν τη μοναδική φυσιογνωμία του τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.
Το ΙΕΛ δραστηριοποιείται σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, έχει συμμετάσχει σε ένα (μεταπτυχιακό και διδακτορικό) πρόγραμμα ειδίκευσης στη Γλωσσική Τεχνολογία, δρώντας ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας.
Το ΙΕΛ είναι οργανισμός πιστοποιημένος κατά ISO 9001:2000 στη διαχείριση έργων, στην ανάπτυξη λογισμικού και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών.
MENTOR
Η MENTOR παρέχει από το 2014 καινοτόμες υπηρεσίες πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας, επενδύοντας στην ανάπτυξη συνεργειών και την καλλιέργεια μιας συμβουλευτικής σχέσης εμπιστοσύνης με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, καθώς και με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σχεδιάζει, συντονίζει, υλοποιεί και υποστηρίζει πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και ερευνητικά έργα που θέτουν στο επίκεντρο: τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης του άυλου και υλικού πολιτιστικού αποθέματος και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, το θεμελιώδες δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, τον δημόσιο χώρο, τις νέες τεχνολογίες, την εξωστρέφεια, τις συμμετοχικές διαδικασίες και την αέναη σχέση πολιτισμού, τέχνης και κοινωνίας.
RABBEATS
H Rabbeats ιδρύθηκε το 2015 από τον Στράτο Διαμαντή και τον Κυριάκο Μουστάκα, δύο μουσικούς παραγωγούς με 25ετή εμπειρία ο καθένας στην μουσική βιομηχανία.
Σήμερα, μαζί με την ομάδα τους, έχουν ήδη δημιουργήσει μουσική για μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σποτ. Είναι έμπειροι δημιουργοί, με μεγάλη προϋπηρεσία στους παρακάτω τομείς:
- Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής
- Μουσική Επιμέλεια
- Sonic Branding
- Music Publishing
- Licensing
- Production Music
- Sound Design
- Audio Post Production.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Rabbeats αφορούν στην παραγωγή ηχητικού περιεχομένου για ενίσχυση της πολιτιστικής εμπειρίας και στη δημιουργία τρισδιάστατου ήχου. Ήδη από τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας της, η Rabbeats θεωρείται ως μία από τις καλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον τομέα της, εξυπηρετώντας πελάτες σε πολλές χώρες. Έχει βραβευθεί πολλές φορές στα Ermis Awards, στις κατηγορίες καλύτερης πρωτότυπης μουσικής, καλύτερης μουσικής διασκευής και καλύτερου Sound Design, αποσπώντας τα παρακάτω βραβεία:
- 1 Grand Ermis
- 4 Gold Ermis
- 15 Silver Ermis
- 4 Bronze Ermis.